C-vitamin – positivt för hjärta och kärl

Citroner innehåller C-vitamin - kan motverka åderförfettning, bra för hjärta och kärl.

Vetenskapliga studier har visat att C-vitamin, som finns i exempelvis citron, kan motverka risk­faktorer för åder­förfettning och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

C-vitamin, också kallat askorbinsyra, är ett ämne som finns i frukter, bär och grönsaker, exempelvis citrusfrukter som citron och apelsin.

Risken att utveckla ateroskleros, också kallat åderförkalkning eller åderförfettning, och andra hjärt- och kärlsjukdomar ökar med blodfetts­rubbningar och högt blodtryck.

Studier om riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom indikerar att C-vitamin kan minska nivåerna av blodfetter, öka andelen av ”det goda kolesterolet” HDL och motverka högt blodtryck.

Det finns flera troliga mekanismer bakom C-vitaminets förmåga att påverka kärl och hjärta positivt och därmed minska risken för åder­förfettning och hjärt- och kärlsjukdom.

C-vitamin bra för blodfettsvärdena
C-vitamin påverkar blodfetterna på ett sätt som minskar risken för åderförfettning. Detta sker genom en C-vitaminberoende omvandling av kolesterol till gallsyror samt förändring av lipoproteinlipasaktiviteten, vilket minskar halten av blodfettstypen triglycerider.

C-vitaminet fungerar också som en antioxidant och skyddar mot åderförfettning genom att förhindra oxidering av LDL-kolesterol genom flera mekanismer.

Blodkärlen gynnas av C-vitamin
Eftersom C-vitamin har betydelse för kroppens syntes av kollagen och glukosaminoglykaner, som är komponenter i bindväv, stärker det blodkärls­väggarna.

C-vitaminets effekt på blodplättarnas (trombo­cyternas) funktion och syntes av ämnen som kan få kärlväggarna att slappna av, som kväveoxid, minskar förmodligen risken för utveckling av åderförfettning och blodpropp.

På så sätt kan C-vitamin minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdom genom både påverkan på cellernas ämnesomsättning och antioxidativa funktioner.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8821982