Citron sänker GI-värdet

Pressad citron - citron sänker GI-värdet på måltiden

Mat med lågt gly­kemiskt index, GI, ger jämnare blod­socker och mindre fettvävnad. Genom att dricka eller äta citron till maten kan hela måltidens GI sänkas.

Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas av olika livsmedel. Om upptaget av kolhydrater sker långsamt leder det till jämnare blodsockernivå. Man säger att sådana kolhydrater är långsamma och har ett lågt GI.

Snabba kolhydrater ger högt blodsocker

Om du äter snabba kolhydrater tas de snabbt upp av kroppen. Då ökar glukoshalten – blodsockret – snabbt, och hormonet insulin utsöndras så att cellerna tar upp och lagrar glukos. Sedan sjunker blodsockret ganska snabbt och man blir hungrig igen. Glukosen som redan har tagits in i cellerna kommer att bli fettvävnad.

GI-metoden uppfanns 1981 för att hjälpa patienter med diabetes att reglera sitt blodsocker. Nu används samma metod som en bantningsmetod.

Vilket GI-värde ett livsmedel har beror bland annat på kemisk uppbyggnad, surhetsgrad, typ och mängd av kostfiber, form/behandling (mald/hel, upphettad eller ej), typ av stärkelse och typ av sockerarter.

Hela måltidens GI kan sänkas med citron

Citron hör till livsmedlen med lågt GI-värde. Syran i citronjuice kan sänka GI på en hel måltid genom att få enzymerna som bryter ner maten att arbeta långsammare. Det tar då längre tid för kroppen att tillgodogöra sig maten. Resultatet blir jämnare blodsockernivå och mindre fettinlagring i cellerna. Mängden av födoämnena har naturligtvis också betydelse.

Drick citronvatten till maten eller servera en citronklyfta som tillbehör på tallriken.

 

Källa:
http://glykemisktindex.se
http://www.mabra.com/frukten-som-sanker-gi-vardet-pa-maltiden/