Den gula sura citronen

Korg med citroner. Citron är både nyttigt och gott. Starta dagen med citronvatten.

Tidigt på våren varje år hålls Citronfestivalen i Menton, Frankrike. Det tycker vi denna fantastiska, goda och vackra frukt förtjänar. Citronens användningsområden är oändliga.

Citron (Citrus x limon) kommer ursprungligen från Indien och Indokina. Citrusfrukterna korsar sig lätt med varandra. De tros ha odlats i flera tusentals år.

Hälsosamma ämnen i citron

Den engelska flottans stora övertag i Napoleonkrigen anses bero på citrusfrukterna och deras C-vitaminer som skyddade de engelska sjömännen mot bristsjukdomen skörbjugg.

C-vitamin, askorbinsyra, hjälper till att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten. C-vitamin fungerar också som en antioxidant. I citron finns också kalium. Detta mineralämne behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. Dessutom innehåller citron polyfenoler som har bland annat antioxidativa effekter.

Citronen uppskattas i hela världen

Idag är citronen en av de viktigaste frukterna i världshandeln och en uppskattad ingrediens i matlagning och bakning. De flesta känner igen smaken och doften av citron. Både saften och skalet på frukten tas tillvara.

Citron används också till skönhetsvård och städning. Visste du förresten att du kan skriva ett hemligt osynligt meddelande med citronens saft? Mottagaren värmer bara pappret med strykjärn (försiktigt!) för att skriften ska bli synlig.

Men citron är först och främst gott. Och gör gott, tycker de som startar dagen med ett glas citronvatten, kanske med lite ingefära och honung i. Om du vill värmer du citronvattnet lite, men till högst 40 grader om du har honung i det.