Citron för fräsch hy

Citron och citronjuice bra till hudvård

Citronens saft är renande och upp­friskande och an­vänds exempelvis i ansiktsvatten och ansiktsmasker.

Citron är ett uppskattat livsmedel, god och nyttig, men dess renande och blekande effekt gör att den används även till skönhetsvård. Frukten innehåller C-vitamin (askorbinsyra), citronsyra och andra bioaktiva ämnen.

Citron skyddar huden inifrån
C-vitaminet är viktigt för bildningen av kollagen, en beståndsdel i bland annat huden. Det fungerar också, liksom andra ämnen i citronen, som anti­oxidant, något som skyddar huden och kan bromsa ålderstecken. Dessutom gynnar vitamin C kväve­oxidbildningen och därmed blodcirkulationen ända ut i hudens små blodkärl.

Citronsaft för hudvård
Citron används även utvärtes för en fräschare hy. Citronens saft är renande och sammandragande. Det kan också verka mot fet hy och pormaskar. Prova att badda citronjuice på småsår som sägs läka bättre.

Doppa en bomullstuss i citronjuice eller använd en citronskiva och gnid in saften på rengjord hy. Efter att citronsaften fått verka några minuter sköljs den av. Du kan också lägga ett par gurkskivor i citron­juice ett par minuter och sedan lägga dem på ansiktet i 10 minuter. Skölj av och återfukta med hudkräm.

Ansiktsmasker kan göras genom att blanda citronsaften med antingen lika delar av äggvita och honung eller med dubbelt så mycket havremjöl samt lite olivolja. Efter 10-15 minuter sköljs masken av.

Upprepad behandling med citronjuice sägs kunna bleka mörka fläckar på halsen, armbågarna eller knäna. Om man har känslig hud kan citronjuicen behöva spädas med lite vatten. Applicera pressad citronsaft på fläckarna, låt verka 10-20 min och skölj bort, återfukta med hudkräm. Man bör dock använda solskyddskräm vid solexponering om man behandlar huden med citronjuice eftersom huden kan bli mer känslig för UV-strålning.

Citron även till annan skönhetsvård
Gulaktiga och torra naglar kan behandlas med citronjuice blandad med olivolja. Håret blir glansigare om det sköljs med citronvatten. Det finns de som bleker håret med upprepade behandlingar med citronsaft, ibland blandad med honung eller lite olivolja.

 

Källor:
https://naturligtvacker.wordpress.com/tag/citron/
https://stegforhalsa.se/blek-morka-flackar-pa-halsen/
http://www.womenshealthmag.com/beauty/uses-for-lemons?cid=socBe_20140722_28277096