Citron och ingefära kan ge bättre immunförsvar

Citron och ingefära kan stärka immunförsvaret

Frukt och grönsaker stärker immun­för­svaret, bland annat genom att hålla hud, slemhinnor och mage friska och hela, men också tack vare sina antioxidativa egenskaper. Citron och ingefära används ofta för att motverka infektioner.

Kroppens immunsystem ska skydda mot invasion av skadliga mikroorganismer som bakterier, virus och svamp. Det inre immunförsvaret fungerar inne i kroppen på cellnivå, men det yttre immunförsvaret ska försöka förhindra att det går så långt. Hit hör hud och slemhinnor i exempelvis luftvägarna och mag- och tarmkanalen. Är dessa friska och hela har de främmande mikroorganismerna svårare att komma vidare in i kroppen.

Citron och det yttre immunförsvaret

En sund livsstil är positivt för immunförsvaret, och det innebär bland annat att äta bra mat med mycket frukt och grönsaker. Citron innehåller C-vitamin, askorbinsyra. Brist på C-vitamin är ovanligt idag men kan ge inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet. Citronvatten är en populär huskur för att motverka förkylning. Det är också ingefära, och många blandar det i citronvattnet.

Ingefära och det yttre immunförsvaret

Ingefärsextrakt har visats dämpa allergisk luft­vägsinflammation och ha en luftrörsvidgande effekt vid försök med möss och råttor, vilket tyder på att ingefära kan vara verksamt mot luftvägs­problem.

Ingefära används också medicinskt mot mag­besvär. Forskare har funnit att ingefära påverkar cellsignaleringen och därmed centrala nerv­systemet. Därför ökar aktiviteten i mage och tarm vilket motverkar illamående och dessutom är bra för matsmältningen. Flera studier har visat att ingefära skyddar magslemhinnan från skador, minskar produktionen av magsyra och bekämpar magsårsbakterier.

Både citron och ingefära innehåller ämnen med antioxidativa egenskaper och stärker därför även det inre immunförsvaret.

 

Källor:
https://www.livsmedelsverket.se/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27053918
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27158532
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25420680
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23685048
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26228533
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Infektion-och-inflammation/