Citron mot vinterkräksjukan

Periodvis utbryter den typ av magsjuka som vi kallar vinterkräksjuka. Den sprider sig som en löpeld och är väldigt obehaglig. Forskning visar att citronjuice kan ha potential att bromsa dessa besvär.

Magsjuka brukar man kalla det när man fått en infektion i mag- eller tarmsystemet. Infektionen kan ha orsakats av virus, bakterier eller parasiter. Just vinterkräksjuka orsakas av en grupp calicivirus, dit noroviruset hör, och är mycket smittsamt. Virusets ytterhölje fäster sig vid receptorer på våra celler och kan därigenom smitta oss. Även om sjukdomen sällan är livshotande är den otroligt besvärlig att råka ut för. Den drabbade får feber, magsmärtor, diarré, kräkningar och mår illa. Det är nödvändigt att se till att få i sig tillräckligt med vätska så att man inte blir uttorkad.

Citron är känt för sina antiseptiska egenskaper
Citronjuice innehåller citronsyra och har använts för sina antiseptiska effekter i hundratals år. Man har tillsatt det i mat, tvättat händerna i det och använt det vid städning. Det är inte bara för smakens skull som citronjuice gärna kan pressas över skaldjur.

Dr Hansman, virolog vid Tyska centret för cancerforskning, har tidigare studerat citrat, som är citronsyrans salt, och har själv provat att dricka pressad limejuice vid magsjuka vilket fick stopp på kräkningarna. Han ville undersöka vad som händer när citrat kommer i kontakt med viruspartiklarna.

Ämne från citron hämmade virusfunktion i studie
Eftersom man inte kan odla norovirus i en cellkultur för vetenskapliga försök, använde Hansman konstgjorda viruspartiklar med likadant ytterhölje som riktiga norovirus. Han upptäckte att citratmolekyler fäster vid ytterhöljet på viruset så att ”fästpunkterna” blir upptagna och viruset inte har möjlighet att fästa vid kroppsceller, och därigenom skyddas cellerna från att infekteras av viruset. Hansman kunde också se att när citrat tillfördes förändrades viruspartikelns form och utseende, vilket förmodligen skadar ytterhöljet så att viruset får svårare att infektera celler. Nu hoppas han att försök med människor ska göras. Han tror att även andra virustyper som infekterar mage och tarm skulle kunna hämmas av citrat.

Att dricka tillräckligt med vätska vid magsjuka är som sagt viktigt. Många tycker dessutom att citron kan dämpa illamående. Att då pressa citron i vattenglaset eller dricka osötad citrondryck verkar vara en god idé.


Källa: https://www.dw.com/en/using-lemon-juice-against-vomiting-and-diarrhea/a-18679701-0