Friskare andedräkt med citron

Citron motverkar dålig andedräkt

Dålig andedräkt kan vara väldigt besvä­rande. Ofta beror dålig lukt från munnen på bakterier som i sin tur gynnas av muntorrhet. Citron kan hjälpa mot detta och fräscha upp andedräkten.

Bakteriebeläggningar på tänder eller tunga är den vanligaste orsaken till dålig andedräkt, halitos, även om vissa sjukdomar eller mediciner också kan ge dålig lukt från munnen. Om du är frisk och har god munhygien men ändå inte har fräsch andedräkt kan citron hjälpa.

Varje dag bildas 1-1,5 liter saliv i spottkörtlarna. Salivproduktionen är viktig av flera skäl. Saliven sköljer och renar, innehåller enzymer som deltar i matsmältningen, reglerar pH-värdet i munnen och syresätter munhålan. Muntorrhet gör att skadliga och illaluktande bakterier trivs bättre i munnen.

Sur citron ger mer saliv som motverkar stinkande bakterier

Den sura citronen innehåller citronsyra och askorbinsyra; C-vitamin. Ibland räcker det att tänka på att bita i en citronklyfta för att spottkörtlarna ska producera saliv.

Citron i vatten mot halidos

Genom att dricka osötat citronvatten tillför du fukt samtidigt som det sura stimulerar salivproduktionen. Isbitar av citronsaft blir nästan som karameller och har samma goda effekt.

Socker används av munbakterier som då bildar frätande syror. Men forskning visar att askorbinsyra i låg koncentration faktiskt motverkar dessa bakterier genom att störa deras vidhäftningsförmåga i munhålan.

Sur mat och dryck fräter också på tänderna men den ökade salivproduktionen har en skyddande effekt. Tänk ändå på att inte borsta tänderna timmen efter att du druckit citronsaft då tandemaljen är känslig för bortnötning ett tag efter syrapåverkan. Ett tips är att skölja munnen med vatten efter att du ätit eller druckit något starkt syrligt. Att dricka med sugrör minskar också påverkan på tänderna. Livsmedel som innehåller mycket kalcium – exempelvis ost, mjölk, filmjölk eller yoghurt – neutraliserar syrorna. Därför kan det vara bra att kombinera frukt med exempelvis naturell yoghurt eller att avsluta en måltid med ost.

Många blandar ingefära i sitt citronvatten. Enligt vetenskapliga studier kan ingefära skydda mot magproblem. Därigenom bör risken minska för dålig andedräkt som kommer från magen. En huskur mot dålig andedräkt är just ingefära.

 

Källor:
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/?cat=Mun+och+t%c3%a4nder
http://kurera.se/sa-slipper-du-dalig-andedrakt-naturligt/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12951896
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27158532