C-vitamin kallas också askorbinsyra och deltar i många viktiga processer i kroppen, exempelvis kollagensyntes, järnupptag, antioxidation och kväveoxidbildning.
Människan och några få djurarter kan inte själva producera askorbinsyra – C-vitamin – utan behöver få i sig det via födan. C-vitamin finns naturligt i många grönsaker, frukter och bär. I en deciliter färskpressad citronsaft finns exempelvis 44-46 mg C-vitamin, vilket är 60 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av C-vitamin för en vuxen person.
Vitaminer brukar delas upp i fettlösliga respektive vattenlösliga sådana. C-vitamin är vattenlösligt och kan inte lagras i kroppen utan sköljs ut. Det är också känsligt för värme.
Kollagensyntes och järnupptag
C-vitamin är bland annat viktigt för bildningen av kollagen. Kollagen är ett bindvävsprotein som finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. C-vitamin hjälper också kroppen att ta upp järn från maten.
Antioxidant
Vitamin C fungerar dessutom som en antioxidant och deltar i cellens försvar mot fria radikaler och skyddar mot oxidation av fettlösliga vitaminer och andra ämnen i kroppen, som arvsmassan (DNA:t), proteiner med viktiga biologiska funktioner samt fettmolekyler i cellmembran, blod och fettvävnad. Organ med stort fettinnehåll och/eller stor blodgenomströmning är särskilt utsatta för fria radikaler.
C-vitamin gynnar kväveoxidbildning
Forskning har visat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar den viktiga produktionen av kväveoxid i blodkärlens innerväggar. Detta medför att blodkärlens flexibilitet förbättras och därmed sänks blodtrycket.
C-vitamin bidrar också till omvandlingen av nitrit till kväveoxid i magen. Kväveoxid har visats stärka magslemhinnan genom bättre blodgenomströmning och tjockare slemskikt, vilket skyddar mot både magsår och bakterieangrepp.
Eftersom C-vitamin motverkar oxidation används den också som tillsats i livsmedel där den benämns askorbinsyra och har E-nummer E300.
C-vitaminbrist
Det är i dag ovanligt med brist på vitamin C med den kosthållning vi normalt sett har i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet och försämrad sårläkning.
För längre sedan dog många sjömän av skörbjugg på långresor. Den engelska flottans stora övertag i Napoleonkrigen anses bero på upptäckten att citrusfrukterna och deras C-vitaminer skyddade de engelska sjömännen mot skörbjugg.
Det finns studier som visar att immunförsvaret kan gynnas av C-vitamin på flera sätt. Vissa forskare menar att C-vitamin i doser högre än RDI kan ha en positiv inverkan vid förkylning och minska antalet sjukdagar, särskilt om man påbörjar intaget innan förkylningen bryter ut.
Källa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384
https://sv.wikipedia.org/wiki/
http://vitaminsidan.se/vitaminer/c-vitamin-askorbinsyra/