Citrusfrukter kan ge starkare skelett

Citroner och citrondryck, citrusfrukter kan ge starkare skelett.

Benvävnaden i skelettet bryts ner och nybildas hela tiden. Motion och rätt kost är viktigt för ett starkt skelett, särskilt i högre ålder när risken för benskörhet ökar. Citrusfrukternas hesperidin har positiva effekter på flera processer som är betydelsefulla för benhälsan.

Skelettet bryts ner och byggs upp kontinuerligt. Vävnaderna i benet omformas genom att lösas upp och nybildas genom hela livet. Under de första 20–30 åren bildas mer än vad som bryts ner, men under ålderdomen är det tvärtom och benmassan minskar. Näringsbrist och brist på fysisk aktivitet kan också minska benmassan, likaså vissa sjukdomar och läkemedel.

Risken för benskörhet ökar med åldern

Efter klimakteriet minskar hormonet östrogen och kvinnor kan då förlora benmassa och få osteoporos – benskörhet. Det kan också hända äldre män när testosteronet sjunker. Kronisk inflammation och oxidativ stress, som är vanligare vid högre ålder, påverkar benomsättningen negativt. Den som har osteoporos drabbas lättare av benbrott. Det finns medicin som motverkar förlust av benmassa under åldrandet så att risken för benbrott minskar, men dessa kan ha biverkningar.

Kosten spelar roll

Att motionera och äta rätt kost gynnar optimal benhälsa. Moderns kost och det man äter som barn kan påverka hur starka ben man får som vuxen. Kalcium och D-vitamin är välkända näringsämnen som behövs för ett friskt och starkt skelett. Protein är också viktigt för bentäthet och benstruktur.

Andra ämnen som har betydelsefulla effekter är flavonoider som finns i växter som frukt, bär, grönsaker, te och kakao. Vissa studier har visat en koppling mellan fruktintag och bentäthet. Flavonoider anses kunna öka bentätheten genom att hämma oxidativ stress och inflammationsprocesser och på så sätt gynna bildning av benceller.

Citrusfrukter gynnar benhälsan

Citrusfrukter innehåller C-vitamin, folat och kalium såväl som flavonoiden hesperidin. Hesperidin omvandlas till hespertitin av tarmens mikroflora och absorberas sedan. I blodet är nivån av hespertitin som högst 5–7 timmar efter intag. Hesperidin har visat positiva effekter på bentäthet, benstruktur och benstyrka i skelettet vid försök med möss och råttor.

Forskning med hesperidin från citrusfrukter

I ett försök med zebrafiskar som fick ett kortisonpreparat, vilket orsakade benskörhet, såg forskarna att de fiskar som samtidigt fick hesperidin i olika koncentrationer skyddades mot benskörhet. I gruppen med högst koncentration av hesperidin var effekten nästan lika stor som i den grupp som i stället fick medicin mot benskörhet.

Zebrafiskyngel i ett annat försök utsattes för ett ämne som får fria syreradikaler att bildas och orsakar oxidativ stress. När vissa grupper av fiskynglen samtidigt fick hesperidin i olika koncentrationer motverkades bildningen av fria syreradikaler, bättre ju mer hesperidin de fick. 

Hesperidin har positiv påverkan på flera processer

Med hjälp av datastudier av sambandet mellan hesperidin, oxidativ stress och benskörhet fick forskarna fram tänkbara mekanismer bakom hesperidinets goda effekter. Dessa var påverkan på östrogenets signalsystem med ökning av kväveoxid och ökad benbildning, minskad inflammation samt motverkan av oxidativ stress som är kopplad till benskörhet.

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37836830